Om mig

Jag heter Maria Estling Vannestål och är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska samt fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden. År 2012 hoppade jag av min akademiska karriär för att följa mitt hjärta och min inre kompass, som pekade mot ett friare yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra sådant som känns viktigt och meningsfullt. Du kan höra mer om den resan i mitt TEDx-föredrag.
Idag jobbar jag med det jag brinner för, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det handlar om att följa sitt hjärta, utvecklas som människa och hitta strategier för inre hållbarhet. Den som får komma till sin rätt och må bra blir också en god kraft i världen – det är jag helt övertygad om – och jag är så glad över att kunna bidra med små pusselbitar i andra människors utveckling.
Från språk till personlig utveckling
Under de första åren efter mitt avhopp från akademin fortsatte jag att delvis arbeta med språk och språkundervisning. Jag jobbade med utbildningsgranskningar för Högskoleverket, skrev inspirationslitteratur för språklärare och höll workshops om hur man kan skapa motivation genom att jobba tematiskt och digitalt i engelskundervisningen.
En dag kände jag mig färdig med det området. Som en Grand Finale på min långa tid i språkvärlden skapade jag webbkursen Världen i klassrummet, där jag samlade ihop mina kunskaper och erfarenheter. Min språkdidaktiska verksamhet är helt avvecklad nu, men kursen går fortfarande att köpa.


På senare tid har jag fått användning för mina språkkunskaper på nytt, när jag översätter texter inom områden som verkligen intresserar mig från engelska till svenska. Jag har bland annat hjälpt Sagobygden i Ljungby med en världsarvsansökan på engelska, och översatt fyra mycket intressanta fackböcker, varav två tillsammans med min dotter Sanna.
Ett par år efter min uppsägning hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då öppnade jag i stället på allvar dörren till mitt skrivande och arbetet med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet – i form av föredrag och workshops, webbkurser och mentorskap, skriv-, studie- och samtalscirklar, poddande, bloggande och guidade meditationer.
Jag har också utbildat mig inom bland annat ACT (Acceptance and Commitment Training), MI (Motiverande Samtal), meditation och mindfulness.
När jag inte jobbar med mitt företag…
…vad gör jag då? Jag älskar mitt jobbliv, och brukar säga att jag numera är lika glad måndag morgon som fredag kväll. Så har det inte alltid varit. Men visst finns det annat i mitt liv också.
Utöver att skapa en podcast och meditationer som är gratis att lyssna på har jag jobbat mycket ideellt inom andra områden. Mitt intresse för såväl mänskliga möten som sociala medier har lett till att jag startat två Facebook-grupper: Ensamföretagare i Växjötrakten (som jag fortfarande driver) och VÄV Kronoberg – med fokus på integrationsaktiviteter (som jag nu har lämnat över till andra).
Jag var med och startade den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare), som nu bytt form till ett mer informellt nätverk. Jag har också i perioder varit en del av Omställningsnätverket (som arbetar för en mer hållbar värld) och var med och arrangerade den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017.


Jag bor med man, två av fyra barn (två är utflyttade), fyra katter och fem hönor i ett gammalt hus på landet utanför Växjö. Jag är också distansmormor till två gulliga pojkar. Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation. De senaste åren har odlandet och strävan efter att bli alltmer självhushållande också tagit en stor plats i mitt liv. Min familj försöker leva så resurssnålt vi förmår, bland annat genom att åka mycket kollektivt (annars kör vi elbil), inte flyga och handla begagnat, ekologiskt och matsvinnsräddat så mycket vi kan.
I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk har jag bestämt mig för att våga tro på ljuset, på att vi alla kan göra skillnad och bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Jag försöker så gott jag kan – utifrån vad jag är bra på och intresserad av – att ge mitt lilla bidrag till en bättre värld genom såväl min verksamhet som genom hur jag lever privat.