Böcker & Skrivande

Skrivande

Ända sedan jag lärde mig läsa och skriva som femåring har jag vetat att jag ville bli författare, men det blev en ganska slingrig skrivresa för mig. Under mina år i universitetsvärlden skrev jag framför allt forskningsartiklar liksom facklitteratur inom språk och språkdidaktik. Men sedan jag lämnade akademin har jag tagit klivet in i nya – betydligt friare – litterära världar.

År 2016 utkom min debutroman, Lex Katarina. Boken handlar om hur det är att leva med en sjuk och åldrande förälder när man själv är mitt i livet, med små och stora barn och ett intensivt yrkesliv. Uppföljaren till Lex Katarina heter Kantstötta porslinsugglors paradorkester och är en roman om psykisk ohälsa, havererad kommunikation och det goda samtalets läkande kraft.

Båda böckerna finns även som ljudböcker, med fina uppläsaren Anna Godenius. Just nu skriver jag på den tredje boken i trilogin om Katarina, om omställning till en mer hållbar livsstil och vänskap över köns-, ålders- och etnicitetsgränser.

Min senaste bok heter Anhörig i ett hav av känslor – igenkänning och stöd när livet utmanar och riktar sig främst till privatpersoner som har det tufft som anhöriga, men är också tänkt att kunna vara till nytta för den som möter anhöriga i sitt arbete. 

Tillsammans med min dotter Sanna har jag skrivit tre barnböcker om Lovis Ansjovis, som Sanna också illustrerat: Lovis Anjovis och rockpappan (om kloka barn och stressade vuxna, prioriteringar och kreativitet), Lovis Ansjovis och glömskan (om demens och anhörigskap) och Lovis Ansjovis och jorden (om jul, miljöfrågor och att ingen är för liten för att göra skillnad).

Utöver bokskrivande driver jag en blogg och de senaste åren har jag arbetat som skribent för Kyrkans tidning. Jag tar även uppdrag som översättare, språkgranskare och skribent, när det handlar om texter som intresserar mig. Kontakta mig om du skulle vilja anlita mig för någon form av skrivjobb.

Böcker & Blogg

Här har jag samlat alla böcker jag hittills skrivit, översatt och medverkat med texter i, med info och länkar till var du kan beställa dem.

Här hittar du min blogg där jag delar med mig av mina reflektioner kring livet i allmänhet och inre kompasser i synnerhet.

Förlag

Jag har tidigare gett ut böcker på flera olika förlag, bland annat Idus och Studentlitteratur. Dessutom driver jag ett litet eget förlag, där jag har gett ut mina romaner och min stödbok om anhörigskap. Du kan läsa mer om mitt Kompass Förlag här.

Här är några omdömen från tidigare klienter:

”Du är verkligen rätt person på rätt plats! Så klok, varm och konkret! En fantastisk guide och mentor.”

”Det var väldigt givande samtal. För mig var det väldigt skönt att prata med just dig eftersom det kändes lite som jag kände dig genom att ha lyssnat på din podd. Du hade bra frågor och fokuserade på rätt saker. Bra uppgifter att tänka igenom och göra som gjorde mina tankar lite mer tydliga. Att du delar med dig av dig själv och ditt liv gör att det inte känns svårt att själv dela med sig.”

”Från att vara i ett kaostillstånd av tankar och känslor om att jag var på fel plats så har jag idag hittat ett lugn och en trygghet. En trygghet i att jag har startat min resa på en ny väg. Så min erfarenhet av samarbetet med dig är att det först helt enkelt hjälpte att börja prata! Sätta ord på mina tankar och känslor tillsammans med dig gjorde att mycket stress inom mig släppte. Detta tycker jag visar på att samtal är viktiga aspekter i en personlig
utvecklingsresa. ”

”Kursen är mycket bra i sig men Marias förmåga att ställa de rätta frågorna och våra diskussioner har gjort att jag har kommit längre än jag skulle gjort på egen hand. Jag har upptäckt flera sidor av mig själv som jag inte visste fanns och vägar jag aldrig trott att jag skulle gå. Ibland har det varit jobbiga saker att bearbeta men jag skulle inte vilja ha det ogjort. Marias mentorskap har varit så värdefullt och jag vill gärna rekommendera andra att upptäcka värdet i hennes mentorstimmar.”

”Samtalen via verktyget Skype har fungerat otroligt bra. Jag har upplevt samtalen som lättsamma, givande och strukturerade. Du är en person som är mycket lätt att prata med och du är lätt att förstå. Jag var nervös inför första mötet men oj vad det släppte snabbt. Du var så lätt att få kontakt med. Det som jag uppskattat mycket i våra samtal är din förmåga att möta mig där jag är. Tacksam för detta."

”Tack för allt du gjort för mig detta år! Du har förändrat mitt liv. Även om jag gjort ”jobbet” så har du varit den oumbärliga nyckeln med kunskapen och stöttningen. Så TACK!”

SPECIFIKT OM INTERAKTIVA GUIDADE MEDITATIONER (som jag använder ibland):

”Är så tacksam att jag får testa något nytt som kan ge mig nya angreppsätt på hur jag kan tolka min vardag och ge mig svar som jag har inom mig på ett väldigt ofarligt sätt. Svar som kan vara betydelsefulla, viktiga och därför kanske lite ”läskiga” insikter. Att tillsammans med Maria få göra de här upptäckterna kändes tryggt och härligt eftersom hon har mycket empati, vill mig väl och är oerhört duktig och kompetent på att guida mig framåt."

”Meditationen medförde en så stor förändring i mitt inre och gör att jag inte behöver kämpa så hårt med jobbiga känslor. Ett stort och varmt tack!”

Här är några omdömen om mina meditationer:

“Tack vare denna meditation har mina sömnproblem nästan försvunnit! Tack snälla!” (om Dags att sova)

“Fint med barnet och den vuxna. Jag kunde inför mitt inre se hur jag såg på mig själv som barnet och där mitt vuxna jag tittade kärleksfullt på mig precis som jag kan se på mina barnbarn och talade tyst om för mig att jag älskar mig och jag duger m.m. Kändes fantastiskt skönt att somna med det.” (om Dags att sova)

“Livet har slått till och jag har precis börjat min andliga resa mot mitt nya liv. Så hjälpsamt och varmt. Alla dina meditationer skapar lugn och djup i mig.” (om Den inre kompassen)

“Hjälper mig hitta fönstret in i hjärtat… tack!” (om Den inre kompassen)

“En underbar meditation som fick mig att återknyta kontakten med min innersta längtan!” (om Du och din kärna)

“Mäktig känsloframkallare!” (om Du och din kärna)

“Att tryggt vaggas in i dagen av din lugna och behagliga röst. Tack så mycket.” (om En god morgon)

“Tusen tack! Precis så här vill jag vakna.” (om En god morgon)

“Underbara framtidsdrömmar skapas i den här övningen! Jag mår så bra nu efteråt och har kommit på vilken väg jag ska ta för att finna lyckan! Tack!” (om En resa till din framtid)

“En positiv och energigivande meditation. Väcker tankar, hopp och handlingslust.” (om En resa till din framtid)

“Tack för ett jättefint andningsankare Maria! Din röst gör mig trygg och musiken till inspelningen gjorde dessa 10 minuter till dagens mest rofyllda stund!” (om Följ ditt andetag)

“Grym! Fick verkligen en härlig känsla i kroppen.” (om Följ ditt andetag)

“En bra meditation som är lätt att tycka om och vila till!” (om Längtan – en musikmeditation)

“Den här meditationen är något alldeles extra. Just nu i stor saknad och sorg passar det vackert in i min process. Tack!” (om Meditation för självmedkänsla)

“En varm och mjuk meditation som varsamt hjälper mig att våga närma mig jobbiga och viktiga frågor i mitt liv. En vän att hålla i handen när jag steg för steg möter känslorna och ändå stannar kvar i kroppen. Den är så fin!” (om Meditation för självmedkänsla)

“Jag har nyligen börjat jobba med svårt sjuka patienter och det kan vara överväldigande. Den här meditationen var precis vad jag behövde nu för att katalysera mina känslor.” (om Meditation för självmedkänsla)

“Precis vad jag behövde, tack!” (om Meditation för tröst och hopp)

“Ljuvlig, behaglig och ger viktiga insikter.” (om Rensa ut och släpp taget)

Och så den här, som jag blev extra glad för:

“Jag tyckte om de engelska grammatikböckerna sedan tidigare men meditationerna smäller ännu högre. Tack!”

Brevet från Målajord

Varje månad skickar jag några reflektioner och en inbjudan till egenreflektion i mitt inspirationsbrev, Brevet från Målajord.

Prenumerera nedan så får du även min minikurs Introduktion till den inre kompassen helt gratis!

Klicka här för att läsa tidigare brev.