Böcker & skrivande

Mitt skrivande

Ända sedan jag lärde mig läsa och skriva som femåring har jag vetat att jag ville bli författare, men det blev en ganska slingrig skrivresa för mig. Under mina år i universitetsvärlden skrev jag framför allt forskningsartiklar liksom facklitteratur inom språk och språkdidaktik. Men sedan jag lämnade akademin har jag tagit klivet in i nya – betydligt friare – litterära världar.

År 2016 utkom min debutroman, Lex Katarina. Boken handlar om hur det är att leva med en sjuk och åldrande förälder när man själv är mitt i livet, med små och stora barn och ett intensivt yrkesliv. Uppföljaren till Lex Katarina heter Kantstötta porslinsugglors paradorkester och är en roman om psykisk ohälsa, havererad kommunikation och det goda samtalets läkande kraft. Båda böckerna finns även som ljudböcker, med fina uppläsaren Anna Godenius. Just nu skriver jag på den tredje boken i trilogin om Katarina, om omställning till en mer hållbar livsstil och vänskap över köns-, ålders- och etnicitetsgränser.

Min senaste bok heter Anhörig i ett hav av känslor – igenkänning och stöd när livet utmanar. Den handlar bland annat om de många känslor och tankar man kan hamna i som anhörig – och känna sig väldigt ensam i – och om hur vi kan bli hållbara, som anhöriga och människor. Boken vänder sig till den som själv är anhörig, eller som möter anhörig i sin profession eller sitt ideella engagemang.

Tillsammans med min dotter Sanna har jag skrivit tre barnböcker om Lovis Ansjovis, som Sanna också illustrerat: Lovis Anjovis och rockpappan (om kloka barn och stressade vuxna, prioriteringar och kreativitet), Lovis Ansjovis och glömskan (om demens och anhörigskap) och Lovis Ansjovis och jorden (om jul, miljöfrågor och att ingen är för liten för att göra skillnad).

Jag tar även (i mån av tid) uppdrag som skribent, översättare och lektör/redaktör/korrekturläsare, när det handlar om texter som intresserar mig. Jag har bland annat översatt fackböcker, såsom Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen (en av de bästa böcker jag läst!) och texter för Sagobygden i Ljungby, samt skrivit artiklar för Kyrkans tidning. Kontakta mig på maria@inrekompass.nu om du skulle vara intresserad av att anlita mig för någon form av skrivjobb.


Mina böcker

Klicka på bilderna för att läsa om böckerna jag har åstadkommit hittills. Många av dem hittar du i de vanliga nätbokhandlarna. Det går också bra att beställa signerade ex av romaner, barnböcker och reflektionsböcker direkt från mig via maria@inrekompass.nu.

Barnböcker (med Sanna Hellberg, på Idus Förlag)

Lovis Ansjovis

Romaner + en stödbok (på mitt eget Kompass Förlag)

Lex Katarina    Kantstötta porslinsugglors paradorkester   

Översättningar (på Vattumannen Förlag och Vide Förlag)

Lek och lyssna - att möta barn med värme och respekt, Vattumannen Förlag    Aktivt hopp - att möta vår tids utmaningar utan bli galen, Vide Förlag    Vägar ut ur mörkret - att bli fri från depressen, utbrändhet och stress, Vattumannen Förlag

Bidrag i novellantologier

(på Ariton Förlagoch Ordberoende Förlag)

Över en fika    Över en höstfika, Ariton Förlag       
 
Reflektionsböcker om Livet och Tiden (med Sara Norrby Wallin)

Livstid - förundran, eftertanke, mitt i livet    Älskade lista! Från måsten till lust

Fackböcker om grammatik (på Studentlitteratur)

A University Grammar of English - with a Swedish Perspective    Essential English Grammar

Fackböcker om språkdidaktik (på Studentlitteratur)

 Lära engelska på internet    Världen i klassrummet    Engelska för yngre åldrar

Här är några omdömen om mina meditationer:

“Tack vare denna meditation har mina sömnproblem nästan försvunnit! Tack snälla!” (om Dags att sova)

“Fint med barnet och den vuxna. Jag kunde inför mitt inre se hur jag såg på mig själv som barnet och där mitt vuxna jag tittade kärleksfullt på mig precis som jag kan se på mina barnbarn och talade tyst om för mig att jag älskar mig och jag duger m.m. Kändes fantastiskt skönt att somna med det.” (om Dags att sova)

“Livet har slått till och jag har precis börjat min andliga resa mot mitt nya liv. Så hjälpsamt och varmt. Alla dina meditationer skapar lugn och djup i mig.” (om Den inre kompassen)

“Hjälper mig hitta fönstret in i hjärtat… tack!” (om Den inre kompassen)

“En underbar meditation som fick mig att återknyta kontakten med min innersta längtan!” (om Du och din kärna)

“Mäktig känsloframkallare!” (om Du och din kärna)

“Att tryggt vaggas in i dagen av din lugna och behagliga röst. Tack så mycket.” (om En god morgon)

“Tusen tack! Precis så här vill jag vakna.” (om En god morgon)

“Underbara framtidsdrömmar skapas i den här övningen! Jag mår så bra nu efteråt och har kommit på vilken väg jag ska ta för att finna lyckan! Tack!” (om En resa till din framtid)

“En positiv och energigivande meditation. Väcker tankar, hopp och handlingslust.” (om En resa till din framtid)

“Tack för ett jättefint andningsankare Maria! Din röst gör mig trygg och musiken till inspelningen gjorde dessa 10 minuter till dagens mest rofyllda stund!” (om Följ ditt andetag)

“Grym! Fick verkligen en härlig känsla i kroppen.” (om Följ ditt andetag)

“En bra meditation som är lätt att tycka om och vila till!” (om Längtan – en musikmeditation)

“Den här meditationen är något alldeles extra. Just nu i stor saknad och sorg passar det vackert in i min process. Tack!” (om Meditation för självmedkänsla)

“En varm och mjuk meditation som varsamt hjälper mig att våga närma mig jobbiga och viktiga frågor i mitt liv. En vän att hålla i handen när jag steg för steg möter känslorna och ändå stannar kvar i kroppen. Den är så fin!” (om Meditation för självmedkänsla)

“Jag har nyligen börjat jobba med svårt sjuka patienter och det kan vara överväldigande. Den här meditationen var precis vad jag behövde nu för att katalysera mina känslor.” (om Meditation för självmedkänsla)

“Precis vad jag behövde, tack!” (om Meditation för tröst och hopp)

“Ljuvlig, behaglig och ger viktiga insikter.” (om Rensa ut och släpp taget)

Och så den här, som jag blev extra glad för:

“Jag tyckte om de engelska grammatikböckerna sedan tidigare men meditationerna smäller ännu högre. Tack!”

Brevet från Målajord

Varje månad skickar jag några reflektioner och en inbjudan till egenreflektion i mitt inspirationsbrev, Brevet från Målajord.

Prenumerera nedan så får du även min minikurs Introduktion till den inre kompassen helt gratis!

Klicka här för att läsa tidigare brev.