Hållbarhetspolicy för företaget

DSC_0106För mig är det viktigt att var och en av oss bidrar med det vi kan för ett mer hållbart samhälle. I privatlivet har detta länge varit en självklarhet, men på senare år har jag också funderat en hel del på hur jag vill göra mitt liv som småföretagare så hållbart som möjligt, såväl för mig själv som för världen omkring mig. Här är några hållpunkter jag antingen redan följer eller strävar mot:

Konsumtion

 • att inte konsumera onödiga produkter till mitt företag utan eftertanke
 • att om möjligt köpa begagnat eller välja ett så hållbart alternativ som möjligt (exempelvis trycka på miljövänligt papper)
 • att minimera min pappersanvändning, t.ex. genom att använda e-fakturor där det går eller genom att inte trycka upp föreläsningsanteckningar till åhörareKörbärsblom
 • att ge hållbara gåvor till mina poddgäster: en summa till en hjälporganisation i stället för exempelvis en blomma
 • att när jag inte arbetar hemifrån och därmed äter lunch eller fikar på lokal gärna prioritera ställen som har ett ekologiskt och/eller Fairtrademärkt utbud av te och mat

El och transporter 

 • att använda miljömärkt el hemma, där jag ibland har min arbetsplats
 • att i mesta möjliga mån välja tåg eller buss i stället för flyg eller bil när jag reser inrikes
 • att köra en bil som är så miljövänlig som möjligt (vi leasar en elbil) och i mesta möjliga mån samåka med familjen när jag arbetar i stan
 • att bidra till samåkning till olika arrangemang jag är med och skapar, för att undvika att fler bilar än nödvändigt kör

Uppdrag 

 • DSC_0021att i mitt arbete (podd, blogg, skrivande, samtalscirklar, föreläsningar etc.) försöka ge mitt bidrag till en bättre värld genom de ämnen som behandlas, exempelvis stresshantering, livskvalitet och miljöfrågor
 • att ibland ge av min arbetstid genom att arbeta ideellt, exempelvis med min integrationssamordningsgrupp eller föreläsningar som känns angelägna och där uppdragsgivaren har en svag eller obefintlig betalningsförmåga

Egen hållbarhet

 • att undvika onödig stress genom att exempelvis inte boka in för många uppdrag eller möten samma dag/vecka eller ta på mig uppgifter som det inte finns rimliga förutsättningar för i fråga om ersättning och tidsramar, och att försöka ha god framförhållning för att undvika tajta deadlinesDSC_0128
 • att ta hand om min kropp och själ genom bra mat (i mesta möjliga utsträckning ekologisk och vegetarisk), sömn, vila, motion, yoga, meditation etc.
 • att passa på att promenera så mycket som möjligt när jag arbetar i andra städer
 • att skapa tillfällen till reflektion genom exempelvis deltagande i samtalscirklar och nätverk med fokus på personlig och professionell utveckling