Om Maria

Jag heter Maria Estling Vannestål…

Maria Estling Vannestål… och är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska samt fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden.

År 2013 hoppade jag av min akademiska karriär för att följa min inre kompass, som pekade mot ett friare yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra bra saker för världen. Om den resan berättar jag i ett TEDx-föredrag, som efter fem år fortsätter att sprida sig och nu har setts av mer än 25 000 personer över hela världen.

Ett CV i korthet finns här och ett mer utförligt CV här. Jag vill också dela med mig av en liten berättelse om vad jag har gjort de senaste åren, liksom om hur jag arbetar och lever idag.

Från språkdidaktisk till personlig utveckling

Världen i klassrummetUnder mina första år i egen regi fortsatte jag att delvis arbeta med språkdiaktiken. Jag skrev  inspirationslitteratur och åkte land och rike runt för att hålla föreläsningar för språklärare, framförallt om hur man kan skapa motiverande undervisning med hjälp av datorer och internet. En dag kände jag att jag var färdig med det området, som ju kräver att man håller sig à jour med utvecklingen. Som en Grand Finale på min karriär i språkvärlden skapade jag webbkursen Världen i klassrummet, där jag samlade ihop mina kunskaper och erfarenheter. Min språkdidaktiska verksamhet är helt avvecklad nu, men kursen går fortfarande att köpa och använda. Mycket i den har inget bästföre-datum.

På senare tid har jag fått allt mer användning för mina språkkunskaper, när jag översätter texter inom områden som verkligen intresserar mig (allt annat går bort!) från engelska till svenska. Jag har bland annat hjälpt Sagobygden i Ljungby med en världsarvsansökan till Unesco, och jag har tillsammans med min dotter, Sanna Hellberg, översatt böckerna The Joy of Caring for Children in the Circle Way (Lek och lyssna – att möta barn med värme och respekt på svenska) och Active Hope – How to Face the Mess We’re in without Going Crazy (Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen på svenska). 2020 kom också min första egenhändigt översatta bok, Light in the Heart of Darkness (Vägar ut ur mörkret – att bli fri från depression, utbrändhet och stress) och boken Just Carry on Breathing (som inte har fått någon svensk titel ännu) väntar på utgivning.

Maria Estling Vannestål, föreläsningEtt par år efter min uppsägning hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då öppnade jag i stället på allvar dörren till mitt skrivande (se mer nedan) och arbetet med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet –i form av  föredrag och workshops, webbkurser och mentorskapsamtalscirklar och guidade meditationer. Jag har också utbildat mig inom bland annat ACT (Acceptance and Commitment Training), MI (Motiverande Samtal), meditation och mindfulness. Idag jobbar jag med det jag brinner för, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det handlar om att hitta och följa sin inre kompass. Min fasta övertygelse är att en människa som får komma till sin rätt också blir en god kraft i världen.

Drömmen om MålajordSedan 2015 driver jag en egen podcast, Drömmen om Målajord. I podden möter jag människor som är bra på att följa sin inre kompass, lyssna inåt och känna efter vad som är viktigt för dem. Jag inspireras av deras berättelser och det hoppas jag att lyssnarna också ska göra. I oktober 2016 utsåg tidningen Yoga World Drömmen om Målajord till en av Sveriges sju bästa “yogapoddar” (den handlar inte så mycket om yoga, men min filosofi stämmer väl överens med den yogiska). Podden har också en blogg där jag reflekterar över olika ämnen, och från och med hösten 2020 finns Marias tankar för dagen, mina blogginlägg i ljudform.

Drömmar om kursgård och skrivande

En av mina drömmar har varit att någon gång i livet driva en kombinerad kursgård och B&B tillsammans med min man, helst i ett gammalt hus som står tomt i vår by (men ägaren vill inte sälja och vi skulle varken ha råd eller tid för närvarande). I väntan på den drömmen, som just nu känns ganska avlägsen, har jag bland annat ordnat cirklar, workshops, kurser och inspirationshelger, i mitt eget hem, i andras regi – och så på nätet, lite som en virtuell kursgård.

Lovis AnsjovisDe senaste åren har jag också tagit tag i en mycket gammal dröm. Redan som femåring visste jag att jag ville bli författare.

Tillsammans med min dotter Sanna har jag skrivit tre barnböcker om Lovis Ansjovis (Idus Förlag), som Sanna också illustrerat: Lovis Anjovis och rockpappan (om kloka barn och stressade vuxna, prioriteringar och kreativitet), Lovis Ansjovis och glömskan (om demens och anhörigskap) och Lovis Ansjovis och jorden (om jul, miljöfrågor och att ingen är för liten för att göra skillnad).

Lex KatarinaÅr 2016 utkom min debutroman, Lex Katarina, utgiven på mitt eget Kompass Förlag. Boken handlar om hur det är att leva med en sjuk och åldrande förälder när man själv är mitt i livet, med små och stora barn och ett intensivt yrkesliv. Lex Katarina är en bok om anhörigskap, skuld, skam och otillräcklighet, men också om vardagsglädje, utveckling och försoning. Boken har nominerats till Selmapriset,  rekommenderats av Demensförbundet, varit med i bland annat SVT:s Go’kväll och blivit ljudbok, med Anna Godenius som uppläsare. Den gavs ut i en ny utgåva 2019. Läs mer om boken här.

De sista åren har jag hållit många föreläsningar om boken och upplevelserna som ledde fram till den (Anhörig i ett hav av känslor).

Kantstötta porslinsugglors paradorkesterMin andra roman heter Kantstötta porslinsugglors paradorkester. Under ett tågstopp träffas fyra personer för första gången. De lever i helt olika världar, men på tåget påbörjar de ett samtal som inte tar slut. Kantstötta porslinsugglors paradorkester är en roman om psykisk ohälsa, anhörigskap, havererad kommunikation och det goda samtalets läkande kraft. Boken är en fristående uppföljare till Lex Katarina och blev även den ljudbok (återigen med Anna Godenius som uppläsare). Läs mer om den här.

Just nu skriver jag dels på en tredje bok i trilogin om Katarina, Det är när man följer hjärtslagen som det händer, dels på en stödbok om anhörigskap ur ett mer generellt perspektiv, Anhörig i ett hav av känslor. 

Ideellt arbete

Utöver att skapa en podcast och meditationer som är gratis att lyssna på har jag också jobbat mycket ideellt inom andra områden. Mitt intresse för såväl mänskliga möten som sociala medier har lett till att jag startat två Facebookgrupper: Ensamföretagare i Växjötrakten (som jag fortfarande driver) och Vi är Växjö (VäV) – med fokus på integrationsaktiviteter (som jag nu har lämnat över).

Jag var också med och startade den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare), där jag för närvarande är ordförande. Jag är en del av Omställningsnätverket (som arbetar för omställning till en hållbar värld) och var med och arrangerade den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017.

Maria privat

Jag bor (och jobbar ibland) i ett gammalt gult trähus på landet utanför Växjö tillsammans med min man Anders, våra tre barn (ett är utflyttat) och två katter. Sommaren 2020 blev jag både mormor för första gången – och med kontor i stan! Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation. De senaste åren har odlandet och strävan efter att bli allt mer självhushållande också tagit en stor plats i mitt liv. Jag har som sagt också arbetat en del ideellt, framförallt med integration och hållbarhet. I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk känner jag att jag måste bestämma mig för att våga tro på ljuset, och på att vi alla gör skillnad och kan bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Jag försöker så gott jag kan – utifrån vad jag är bra på och intresserad av – att bidra med en liten pusselbit till en bättre värld.

Till sist några nyckelord som sammanfattar min livssyn:

Ordmoln Maria Estling Vannestål