Om mig

Om mig

Jag heter Maria Estling Vannestål och är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska samt fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden. År 2012 hoppade jag av min akademiska karriär för att följa mitt hjärta och min inre kompass, som pekade mot ett friare yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra sådant som känns viktigt och meningsfullt. Du kan höra mer om den resan i mitt TEDx-föredrag.

Idag jobbar jag med det jag brinner för, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det handlar om att följa sitt hjärta, utvecklas som människa och hitta strategier för inre hållbarhet. Den som får komma till sin rätt och må bra blir också en god kraft i världen – det är jag helt övertygad om – och jag är så glad över att kunna bidra med små pusselbitar i andra människors utveckling.

Från språk till personlig utveckling

Under de första åren efter mitt avhopp från akademin fortsatte jag att delvis arbeta med språk och språkundervisning. Jag jobbade med utbildningsgranskningar för Högskoleverket, skrev inspirationslitteratur för språklärare och höll workshops om hur man kan skapa motivation genom att jobba tematiskt och digitalt i engelskundervisningen.

En dag kände jag mig färdig med det området. Som en Grand Finale på min långa tid i språkvärlden skapade jag webbkursen Världen i klassrummet, där jag samlade ihop mina kunskaper och erfarenheter. Min språkdidaktiska verksamhet är helt avvecklad nu, men kursen går fortfarande att köpa.

På senare tid har jag fått användning för mina språkkunskaper på nytt, när jag översätter texter inom områden som verkligen intresserar mig från engelska till svenska. Jag har bland annat hjälpt Sagobygden i Ljungby med en världsarvsansökan på engelska, och översatt fyra mycket intressanta fackböcker, varav två tillsammans med min dotter Sanna.

Ett par år efter min uppsägning hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då öppnade jag i stället på allvar dörren till mitt skrivande och arbetet med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet – i form av föredrag och workshops, webbkurser och mentorskap, skriv-, studie- och samtalscirklar, poddande, bloggande och guidade meditationer. 

Jag har också utbildat mig inom bland annat ACT (Acceptance and Commitment Training), MI (Motiverande Samtal), meditation och mindfulness. 

När jag inte jobbar med mitt företag…

…vad gör jag då? Jag älskar mitt jobbliv, och brukar säga att jag numera är lika glad måndag morgon som fredag kväll. Så har det inte alltid varit. Men visst finns det annat i mitt liv också.

Utöver att skapa en podcast och meditationer som är gratis att lyssna på har jag jobbat mycket ideellt inom andra områden. Mitt intresse för såväl mänskliga möten som sociala medier har lett till att jag startat två Facebook-grupper: Ensamföretagare i Växjötrakten (som jag fortfarande driver) och VÄV Kronoberg – med fokus på integrationsaktiviteter (som jag nu har lämnat över till andra).

Jag var med och startade den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare), som nu bytt form till ett mer informellt nätverk. Jag har också i perioder varit en del av Omställningsnätverket (som arbetar för en mer hållbar värld) och var med och arrangerade den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017.

Jag bor med man, två av fyra barn (två är utflyttade) och en katt i ett gammalt hus på landet utanför Växjö. Sommaren 2020 blev jag mormor för första gången. Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation. De senaste åren har odlandet och strävan efter att bli alltmer självhushållande också tagit en stor plats i mitt liv. Min familj försöker leva så resurssnålt vi förmår, bland annat genom att åka mycket kollektivt (annars kör vi elbil), inte flyga och handla begagnat, ekologiskt och matsvinnsräddat. 

I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk har jag bestämt mig för att våga tro på ljuset, på att vi alla kan göra skillnad och bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Jag försöker så gott jag kan – utifrån vad jag är bra på och intresserad av – att ge mitt lilla bidrag till en bättre värld genom såväl min verksamhet som genom hur jag lever privat.

Här är några omdömen om mina meditationer:

“Tack vare denna meditation har mina sömnproblem nästan försvunnit! Tack snälla!” (om Dags att sova)

“Fint med barnet och den vuxna. Jag kunde inför mitt inre se hur jag såg på mig själv som barnet och där mitt vuxna jag tittade kärleksfullt på mig precis som jag kan se på mina barnbarn och talade tyst om för mig att jag älskar mig och jag duger m.m. Kändes fantastiskt skönt att somna med det.” (om Dags att sova)

“Livet har slått till och jag har precis börjat min andliga resa mot mitt nya liv. Så hjälpsamt och varmt. Alla dina meditationer skapar lugn och djup i mig.” (om Den inre kompassen)

“Hjälper mig hitta fönstret in i hjärtat… tack!” (om Den inre kompassen)

“En underbar meditation som fick mig att återknyta kontakten med min innersta längtan!” (om Du och din kärna)

“Mäktig känsloframkallare!” (om Du och din kärna)

“Att tryggt vaggas in i dagen av din lugna och behagliga röst. Tack så mycket.” (om En god morgon)

“Tusen tack! Precis så här vill jag vakna.” (om En god morgon)

“Underbara framtidsdrömmar skapas i den här övningen! Jag mår så bra nu efteråt och har kommit på vilken väg jag ska ta för att finna lyckan! Tack!” (om En resa till din framtid)

“En positiv och energigivande meditation. Väcker tankar, hopp och handlingslust.” (om En resa till din framtid)

“Tack för ett jättefint andningsankare Maria! Din röst gör mig trygg och musiken till inspelningen gjorde dessa 10 minuter till dagens mest rofyllda stund!” (om Följ ditt andetag)

“Grym! Fick verkligen en härlig känsla i kroppen.” (om Följ ditt andetag)

“En bra meditation som är lätt att tycka om och vila till!” (om Längtan – en musikmeditation)

“Den här meditationen är något alldeles extra. Just nu i stor saknad och sorg passar det vackert in i min process. Tack!” (om Meditation för självmedkänsla)

“En varm och mjuk meditation som varsamt hjälper mig att våga närma mig jobbiga och viktiga frågor i mitt liv. En vän att hålla i handen när jag steg för steg möter känslorna och ändå stannar kvar i kroppen. Den är så fin!” (om Meditation för självmedkänsla)

“Jag har nyligen börjat jobba med svårt sjuka patienter och det kan vara överväldigande. Den här meditationen var precis vad jag behövde nu för att katalysera mina känslor.” (om Meditation för självmedkänsla)

“Precis vad jag behövde, tack!” (om Meditation för tröst och hopp)

“Ljuvlig, behaglig och ger viktiga insikter.” (om Rensa ut och släpp taget)

Och så den här, som jag blev extra glad för:

“Jag tyckte om de engelska grammatikböckerna sedan tidigare men meditationerna smäller ännu högre. Tack!”

Brevet från Målajord

Varje månad skickar jag några reflektioner och en inbjudan till egenreflektion i mitt inspirationsbrev, Brevet från Målajord.

Prenumerera nedan så får du även min minikurs Introduktion till den inre kompassen helt gratis!

Klicka här för att läsa tidigare brev.