Om mig

Jag heter Maria Estling Vannestål och är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska samt fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden. År 2012 hoppade jag av min akademiska karriär för att följa mitt hjärta och min inre kompass, som pekade mot ett friare yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra sådant som känns viktigt och meningsfullt. Du kan höra mer om den resan i mitt TEDx-föredrag.

Idag jobbar jag med det jag brinner för, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det handlar om att följa sitt hjärta, utvecklas som människa och hitta strategier för inre hållbarhet. Den som får komma till sin rätt och må bra blir också en god kraft i världen – det är jag helt övertygad om – och jag är så glad över att kunna bidra med små pusselbitar i andra människors utveckling.

Från språk till personlig utveckling

Under de första åren efter mitt avhopp från akademin fortsatte jag att delvis arbeta med språk och språkundervisning. Jag jobbade med utbildningsgranskningar för Högskoleverket, skrev inspirationslitteratur för språklärare och höll workshops om hur man kan skapa motivation genom att jobba tematiskt och digitalt i engelskundervisningen.

En dag kände jag mig färdig med det området. Som en Grand Finale på min långa tid i språkvärlden skapade jag webbkursen Världen i klassrummet, där jag samlade ihop mina kunskaper och erfarenheter. Min språkdidaktiska verksamhet är helt avvecklad nu, men kursen går fortfarande att köpa.

På senare tid har jag fått användning för mina språkkunskaper på nytt, när jag översätter texter inom områden som verkligen intresserar mig från engelska till svenska. Jag har bland annat hjälpt Sagobygden i Ljungby med en världsarvsansökan på engelska, och översatt fyra mycket intressanta fackböcker, varav två tillsammans med min dotter Sanna.

Ett par år efter min uppsägning hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då öppnade jag i stället på allvar dörren till mitt skrivande och arbetet med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet – i form av föredrag och workshops, webbkurser och mentorskap, skriv-, studie- och samtalscirklar, poddande, bloggande och guidade meditationer. 

Jag har också utbildat mig inom bland annat ACT (Acceptance and Commitment Training), MI (Motiverande Samtal), meditation och mindfulness. 

När jag inte jobbar med mitt företag…

…vad gör jag då? Jag älskar mitt jobbliv, och brukar säga att jag numera är lika glad måndag morgon som fredag kväll. Så har det inte alltid varit. Men visst finns det annat i mitt liv också.

Utöver att skapa en podcast och meditationer som är gratis att lyssna på har jag jobbat mycket ideellt inom andra områden. Mitt intresse för såväl mänskliga möten som sociala medier har lett till att jag startat två Facebook-grupper: Ensamföretagare i Växjötrakten (som jag fortfarande driver) och VÄV Kronoberg – med fokus på integrationsaktiviteter (som jag nu har lämnat över till andra).

Jag var med och startade den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare), som nu bytt form till ett mer informellt nätverk. Jag har också i perioder varit en del av Omställningsnätverket (som arbetar för en mer hållbar värld) och var med och arrangerade den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017.

Jag bor med man, ett av fyra barn (tre är utflyttade), tre katter och fem hönor i ett gammalt hus på landet utanför Växjö. Jag är också distansmormor till två gulliga pojkar. Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation. De senaste åren har odlandet och strävan efter att bli alltmer självhushållande också tagit en stor plats i mitt liv. Min familj försöker leva så resurssnålt vi förmår, bland annat genom att åka mycket kollektivt (annars kör vi elbil), inte flyga och handla begagnat, ekologiskt och matsvinnsräddat så mycket vi kan. 

I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk har jag bestämt mig för att våga tro på ljuset, på att vi alla kan göra skillnad och bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Jag försöker så gott jag kan – utifrån vad jag är bra på och intresserad av – att ge mitt lilla bidrag till en bättre värld genom såväl min verksamhet som genom hur jag lever privat.

”Du är verkligen rätt person på rätt plats! Så klok, varm och konkret! En fantastisk guide och mentor.” ”Det var väldigt givande samtal. För mig var det väldigt skönt att prata med just dig eftersom det kändes lite som jag kände dig genom att ha lyssnat på din podd. Du hade bra frågor och fokuserade på rätt saker. Bra uppgifter att tänka igenom och göra som gjorde mina tankar lite mer tydliga. Att du delar med dig av dig själv och ditt liv gör att det inte känns svårt att själv dela med sig.” ”Från att vara i ett kaostillstånd av tankar och känslor om att jag var på fel plats så har jag idag hittat ett lugn och en trygghet. En trygghet i att jag har startat min resa på en ny väg. Så min erfarenhet av samarbetet med dig är att det först helt enkelt hjälpte att börja prata! Sätta ord på mina tankar och känslor tillsammans med dig gjorde att mycket stress inom mig släppte. Detta tycker jag visar på att samtal är viktiga aspekter i en personligutvecklingsresa. ” ”Kursen är mycket bra i sig men Marias förmåga att ställa de rätta frågorna och våra diskussioner har gjort att jag har kommit längre än jag skulle gjort på egen hand. Jag har upptäckt flera sidor av mig själv som jag inte visste fanns och vägar jag aldrig trott att jag skulle gå. Ibland har det varit jobbiga saker att bearbeta men jag skulle inte vilja ha det ogjort. Marias mentorskap har varit så värdefullt och jag vill gärna rekommendera andra att upptäcka värdet i hennes mentorstimmar.” ”Samtalen via verktyget Skype har fungerat otroligt bra. Jag har upplevt samtalen som lättsamma, givande och strukturerade. Du är en person som är mycket lätt att prata med och du är lätt att förstå. Jag var nervös inför första mötet men oj vad det släppte snabbt. Du var så lätt att få kontakt med. Det som jag uppskattat mycket i våra samtal är din förmåga att möta mig där jag är. Tacksam för detta." ”Tack för allt du gjort för mig detta år! Du har förändrat mitt liv. Även om jag gjort ”jobbet” så har du varit den oumbärliga nyckeln med kunskapen och stöttningen. Så TACK!”
Några omdömen från tidigare klienter:
”Är så tacksam att jag får testa något nytt som kan ge mig nya angreppsätt på hur jag kan tolka min vardag och ge mig svar som jag har inom mig på ett väldigt ofarligt sätt. Svar som kan vara betydelsefulla, viktiga och därför kanske lite ”läskiga” insikter. Att tillsammans med Maria få göra de här upptäckterna kändes tryggt och härligt eftersom hon har mycket empati, vill mig väl och är oerhört duktig och kompetent på att guida mig framåt." ”Meditationen medförde en så stor förändring i mitt inre och gör att jag inte behöver kämpa så hårt med jobbiga känslor. Ett stort och varmt tack!”
SPECIFIKT OM INTERAKTIVA GUIDADE MEDITATIONER (som jag använder ibland):
Några omdömen om mina meditationer:
“Tack vare denna meditation har mina sömnproblem nästan försvunnit! Tack snälla!” (om Dags att sova) “Fint med barnet och den vuxna. Jag kunde inför mitt inre se hur jag såg på mig själv som barnet och där mitt vuxna jag tittade kärleksfullt på mig precis som jag kan se på mina barnbarn och talade tyst om för mig att jag älskar mig och jag duger m.m. Kändes fantastiskt skönt att somna med det.” (om Dags att sova) “Livet har slått till och jag har precis börjat min andliga resa mot mitt nya liv. Så hjälpsamt och varmt. Alla dina meditationer skapar lugn och djup i mig.” (om Den inre kompassen) “Hjälper mig hitta fönstret in i hjärtat… tack!” (om Den inre kompassen) “En underbar meditation som fick mig att återknyta kontakten med min innersta längtan!” (om Du och din kärna) “Mäktig känsloframkallare!” (om Du och din kärna) “Att tryggt vaggas in i dagen av din lugna och behagliga röst. Tack så mycket.” (om En god morgon) “Tusen tack! Precis så här vill jag vakna.” (om En god morgon) “Underbara framtidsdrömmar skapas i den här övningen! Jag mår så bra nu efteråt och har kommit på vilken väg jag ska ta för att finna lyckan! Tack!” (om En resa till din framtid) “En positiv och energigivande meditation. Väcker tankar, hopp och handlingslust.” (om En resa till din framtid) “Tack för ett jättefint andningsankare Maria! Din röst gör mig trygg och musiken till inspelningen gjorde dessa 10 minuter till dagens mest rofyllda stund!” (om Följ ditt andetag) “Grym! Fick verkligen en härlig känsla i kroppen.” (om Följ ditt andetag) “En bra meditation som är lätt att tycka om och vila till!” (om Längtan – en musikmeditation) “Den här meditationen är något alldeles extra. Just nu i stor saknad och sorg passar det vackert in i min process. Tack!” (om Meditation för självmedkänsla) “En varm och mjuk meditation som varsamt hjälper mig att våga närma mig jobbiga och viktiga frågor i mitt liv. En vän att hålla i handen när jag steg för steg möter känslorna och ändå stannar kvar i kroppen. Den är så fin!” (om Meditation för självmedkänsla) “Jag har nyligen börjat jobba med svårt sjuka patienter och det kan vara överväldigande. Den här meditationen var precis vad jag behövde nu för att katalysera mina känslor.” (om Meditation för självmedkänsla) “Precis vad jag behövde, tack!” (om Meditation för tröst och hopp) “Ljuvlig, behaglig och ger viktiga insikter.” (om Rensa ut och släpp taget) “Jag tyckte om de engelska grammatikböckerna sedan tidigare men meditationerna smäller ännu högre. Tack!”
Och så den här, som jag blev lite extra glad för:
Några omdömen om mina föredrag:
"Jag vill bara säga stort tack till dig för en fin föreläsning igår kväll! Det var väldigt lätt att ta till sig av det du berättade om, vilken fantastiskt stark och klok kvinna du är! Tack för att du delar med dig så att andra kan stärkas i sin situation." "Ett jättetack för din fina föreläsning! I utvärderingen av konferensen lyftes din berättelse som bästa punkten under hela dagen!" "Stort tack Maria för en bra föreläsning. Jag har fått återkoppling från flera som lyssnat att det var så bra." "Tack, för en fin och uppskattad föreläsning!" "Stort tack för idag Maria – du gjorde det så bra! Vi är jättenöjda och det väckte många frågor. Hoppas vi får anlita dig igen! " "Tack för din fina föreläsning, som du gjorde så bra trots allt strul med tekniken!" "Hej och tack för en mycket bra föreläsning!" "Stort tack! Du gjorde det jättebra! Jag fick många positiva reaktioner på plats igår." "Vi på Anhörigcenter är alla så nöjda med Marias föreläsning."
  • Jag lagrar inga personuppgifter (adresser, mejladresser, telefonnummer eller liknande) i dator eller internetbaserade arkiveringssystem utan samtycke.
  • Jag lagrar ingen information utöver den som behövs för en kundkontakt, alltså inte några
    personnummer, eller något som rör exempelvis hälsa, etnicitet, religion eller politisk åskådning.
  • Jag lämnar ingen kundinformation vidare till tredje part utan kundens samtycke.
  • Jag sparar relevanta e-postmeddelanden inför kommande uppdrag och raderar dessa när
    uppdraget är slutfört (och i förekommande fall fakturerat och betalt).
  • Du som är eller har varit kund hos mig är välkommen att närsomhelst höra av dig på maria@inrekompass.nu för att få reda på vilka uppgifter om dig jag eventuellt har sparat.
Organisationsnummer: 6811132742 Momsregistrerings-/VAT-nummer: SE6811132742 Bankgironummer: 725-2869 Vid utlandsbetalningar: IBAN SE3980000816959243315307, BIC SWEDSESS (Swedbank) Swish: 1234 95 96 80 Som företagare (och människa) är det viktigt för mig att arbeta och leva så planetvänligt som möjligt. En hållbarhetspolicy för mitt företag hittar du här. Om GDPR (General Data Protection Regulation), EU:s dataskyddsförordning, som gäller från och med 2018-05-25: Jag har F-skattsedel.
Organisationsnummer: Momsregistrerings-/VAT-nummer: Bankgironummer: Vid utlandsbetalningar: Swish:
Företagsinformation