Föredrag & Workshops

Jag älskar att få komma ut och prata för och med människor som är nyfikna på det jag har att berätta om, och jag har hållit många hundra föredrag och workshops med olika inriktning sedan slutet av 90-talet. Idag handlar det oftast om anhörigskap, personlig utveckling, inre/yttre hållbarhet, skrivande och goda samtal. Mina uppdragsgivare är framför allt bibliotek, kyrkor, kommuners anhörigstöd, anhörigföreningar, skolor och studieförbund. 

År 2013 hade jag förmånen att delta vid ett TEDx-event. Den föreläsningen (som är på engelska) har setts på YouTube av nästan 29 000 personer över hela världen och du hittar den här.

Läs mer nedan om olika föredrag och workshops jag erbjuder (varav det mesta även kan göras digitalt). Jag skräddarsyr också upplägg efter behov. Så här har några tidigare uppdragsgivare tyckt om mina föredrag.

“Det var väldigt lätt att ta till sig av det du berättade om, vilken fantastiskt stark och klok kvinna du är! Tack för att du delar med dig så att andra kan stärkas i sin situation.”


After Work – att hitta ny mening efter ett långt yrkesliv


Jag har under flera år lett samtalscirklar om livet efter jobbet, där vi arbetat med frågor som Vem är jag när jag inte jobbar? och Hur kan jag hitta ny mening i livet? Erfarenheterna från dessa cirklar ligger, tillsammans med min utbildning i ACT (Acceptance and Commitment Training), till grund för tankar om hur man kan möta sin nya livsfas och göra det bästa av den. 

Läs mer

Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen


Boken Aktivt hopp (av ekofilosofen Joanna Macy och läkaren Chris Johnstone), som jag översatt tillsammans med min dotter, handlar om att våga släppa fram vår oro och sorg över sådant som miljöförstöring, krig och orättvisor i vår värld, men också om hur vi kan vända detta till något konstruktivt och positivt – genom att praktisera aktivt hopp.

Läs mer

Anhörig i ett hav av känslor


I Sverige beräknas 1,3 miljoner människor leva i ett anhörigskap, som innebär att man vårdar, hjälper eller stöttar en närstående med fysisk eller psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det kan vara en svår utmaning och väcka många känslor, som ibland är svåra att prata om.

Läs mer

Att följa sin inre kompass


Det här föredraget handlar om att följa sitt hjärta och sin inre kompass, om att komma till sin rätt som människa, om att förverkliga drömmar och om att bli en god kraft i världen. Personliga erfarenheter från min egen resa varvas med grunderna i ACT och lärdomar från mina podcastintervjuer.

Läs mer

Att leva i sandwichgenerationen


Vad händer när ens förälder drabbas av en svår sjukdom och man redan kämpar för att räcka till som förälder, partner och chef? I mitt föredrag berättar jag om mina upplevelser och läser ur romanen Lex Katarina, som baseras på dem.

Läs mer

Att skriva är att andas


Allt fler människor har upptäckt hur roligt och välgörande det är att sätta ord på sina tankar och känslor i skrift, att få berätta om saker man upplever eller skapa egna små universum utifrån sin egen fantasi.

Läs mer

Att vara hållbar i en gränslös jobbtillvaro


Universitetsvärlden kännetecknas, liksom många arbetsplatser idag, av stor frihet vad gäller när, var och hur man kan jobba. Det kan vara positivt, men friheten kombineras med höga prestationskrav, vilket kan ställa till stress och ibland även utmattning när det inte finns tydliga ramar för ens arbete

Läs mer

Det goda samtalet
sker ofta i cirkel


Jag berättar om mitt eget möte med samtalscirkelformen The Circle Way, en enkel metodik där var och en ges lika mycket talutrymme och där man tränar sig i att lyssna utan att avbryta eller kommentera varandra (kallas ofta ”rundor” i studiecirkelsammanhang).

Läs mer

Mindre stress, mer livskvalitet
– mitt i vardagen


Jag berättar om hur min egen sjukskrivning för utmattning gav insikter som jag sedan har haft stor nytta av, både privat och professionellt. Deltagarna får inspiration till hur vi kan uppleva mindre stress och mer vardagsglädje i tillvaron. Personliga erfarenheter varvas med grunderna i ACT (Acceptance and Commitment Training).

Läs mer

Utmaning och utveckling: anhörig till någon som har det svårt


Att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan innebära många utmaningar, men också utveckla oss som människor. I mitt föredrag berättar jag om mina erfarenheter som anhörig förälder och min stödbok Anhörig i ett hav av känslor, samt läser ur min roman Kantstötta porslinsugglors paradorkester.

Läs mer

Låter något av detta intressant? Välkommen att kontakta mig här eller via formuläret uppe till höger så diskuterar vi vad just ni skulle kunna ha glädje av.

”Du är verkligen rätt person på rätt plats! Så klok, varm och konkret! En fantastisk guide och mentor.” ”Det var väldigt givande samtal. För mig var det väldigt skönt att prata med just dig eftersom det kändes lite som jag kände dig genom att ha lyssnat på din podd. Du hade bra frågor och fokuserade på rätt saker. Bra uppgifter att tänka igenom och göra som gjorde mina tankar lite mer tydliga. Att du delar med dig av dig själv och ditt liv gör att det inte känns svårt att själv dela med sig.” ”Från att vara i ett kaostillstånd av tankar och känslor om att jag var på fel plats så har jag idag hittat ett lugn och en trygghet. En trygghet i att jag har startat min resa på en ny väg. Så min erfarenhet av samarbetet med dig är att det först helt enkelt hjälpte att börja prata! Sätta ord på mina tankar och känslor tillsammans med dig gjorde att mycket stress inom mig släppte. Detta tycker jag visar på att samtal är viktiga aspekter i en personligutvecklingsresa. ” ”Kursen är mycket bra i sig men Marias förmåga att ställa de rätta frågorna och våra diskussioner har gjort att jag har kommit längre än jag skulle gjort på egen hand. Jag har upptäckt flera sidor av mig själv som jag inte visste fanns och vägar jag aldrig trott att jag skulle gå. Ibland har det varit jobbiga saker att bearbeta men jag skulle inte vilja ha det ogjort. Marias mentorskap har varit så värdefullt och jag vill gärna rekommendera andra att upptäcka värdet i hennes mentorstimmar.” ”Samtalen via verktyget Skype har fungerat otroligt bra. Jag har upplevt samtalen som lättsamma, givande och strukturerade. Du är en person som är mycket lätt att prata med och du är lätt att förstå. Jag var nervös inför första mötet men oj vad det släppte snabbt. Du var så lätt att få kontakt med. Det som jag uppskattat mycket i våra samtal är din förmåga att möta mig där jag är. Tacksam för detta." ”Tack för allt du gjort för mig detta år! Du har förändrat mitt liv. Även om jag gjort ”jobbet” så har du varit den oumbärliga nyckeln med kunskapen och stöttningen. Så TACK!”
Några omdömen från tidigare klienter:
”Är så tacksam att jag får testa något nytt som kan ge mig nya angreppsätt på hur jag kan tolka min vardag och ge mig svar som jag har inom mig på ett väldigt ofarligt sätt. Svar som kan vara betydelsefulla, viktiga och därför kanske lite ”läskiga” insikter. Att tillsammans med Maria få göra de här upptäckterna kändes tryggt och härligt eftersom hon har mycket empati, vill mig väl och är oerhört duktig och kompetent på att guida mig framåt." ”Meditationen medförde en så stor förändring i mitt inre och gör att jag inte behöver kämpa så hårt med jobbiga känslor. Ett stort och varmt tack!”
SPECIFIKT OM INTERAKTIVA GUIDADE MEDITATIONER (som jag använder ibland):
Några omdömen om mina meditationer:
“Tack vare denna meditation har mina sömnproblem nästan försvunnit! Tack snälla!” (om Dags att sova) “Fint med barnet och den vuxna. Jag kunde inför mitt inre se hur jag såg på mig själv som barnet och där mitt vuxna jag tittade kärleksfullt på mig precis som jag kan se på mina barnbarn och talade tyst om för mig att jag älskar mig och jag duger m.m. Kändes fantastiskt skönt att somna med det.” (om Dags att sova) “Livet har slått till och jag har precis börjat min andliga resa mot mitt nya liv. Så hjälpsamt och varmt. Alla dina meditationer skapar lugn och djup i mig.” (om Den inre kompassen) “Hjälper mig hitta fönstret in i hjärtat… tack!” (om Den inre kompassen) “En underbar meditation som fick mig att återknyta kontakten med min innersta längtan!” (om Du och din kärna) “Mäktig känsloframkallare!” (om Du och din kärna) “Att tryggt vaggas in i dagen av din lugna och behagliga röst. Tack så mycket.” (om En god morgon) “Tusen tack! Precis så här vill jag vakna.” (om En god morgon) “Underbara framtidsdrömmar skapas i den här övningen! Jag mår så bra nu efteråt och har kommit på vilken väg jag ska ta för att finna lyckan! Tack!” (om En resa till din framtid) “En positiv och energigivande meditation. Väcker tankar, hopp och handlingslust.” (om En resa till din framtid) “Tack för ett jättefint andningsankare Maria! Din röst gör mig trygg och musiken till inspelningen gjorde dessa 10 minuter till dagens mest rofyllda stund!” (om Följ ditt andetag) “Grym! Fick verkligen en härlig känsla i kroppen.” (om Följ ditt andetag) “En bra meditation som är lätt att tycka om och vila till!” (om Längtan – en musikmeditation) “Den här meditationen är något alldeles extra. Just nu i stor saknad och sorg passar det vackert in i min process. Tack!” (om Meditation för självmedkänsla) “En varm och mjuk meditation som varsamt hjälper mig att våga närma mig jobbiga och viktiga frågor i mitt liv. En vän att hålla i handen när jag steg för steg möter känslorna och ändå stannar kvar i kroppen. Den är så fin!” (om Meditation för självmedkänsla) “Jag har nyligen börjat jobba med svårt sjuka patienter och det kan vara överväldigande. Den här meditationen var precis vad jag behövde nu för att katalysera mina känslor.” (om Meditation för självmedkänsla) “Precis vad jag behövde, tack!” (om Meditation för tröst och hopp) “Ljuvlig, behaglig och ger viktiga insikter.” (om Rensa ut och släpp taget) “Jag tyckte om de engelska grammatikböckerna sedan tidigare men meditationerna smäller ännu högre. Tack!”
Och så den här, som jag blev lite extra glad för:
Några omdömen om mina föredrag:
"Jag vill bara säga stort tack till dig för en fin föreläsning igår kväll! Det var väldigt lätt att ta till sig av det du berättade om, vilken fantastiskt stark och klok kvinna du är! Tack för att du delar med dig så att andra kan stärkas i sin situation." "Ett jättetack för din fina föreläsning! I utvärderingen av konferensen lyftes din berättelse som bästa punkten under hela dagen!" "Stort tack Maria för en bra föreläsning. Jag har fått återkoppling från flera som lyssnat att det var så bra." "Tack, för en fin och uppskattad föreläsning!" "Stort tack för idag Maria – du gjorde det så bra! Vi är jättenöjda och det väckte många frågor. Hoppas vi får anlita dig igen! " "Tack för din fina föreläsning, som du gjorde så bra trots allt strul med tekniken!" "Hej och tack för en mycket bra föreläsning!" "Stort tack! Du gjorde det jättebra! Jag fick många positiva reaktioner på plats igår." "Vi på Anhörigcenter är alla så nöjda med Marias föreläsning."
Organisationsnummer: Momsregistrerings-/VAT-nummer: Bankgironummer: Vid utlandsbetalningar: Swish:
  • Jag lagrar inga personuppgifter (adresser, mejladresser, telefonnummer eller liknande) i dator eller internetbaserade arkiveringssystem utan samtycke.
  • Jag lagrar ingen information utöver den som behövs för en kundkontakt, alltså inte några
    personnummer, eller något som rör exempelvis hälsa, etnicitet, religion eller politisk åskådning.
  • Jag lämnar ingen kundinformation vidare till tredje part utan kundens samtycke.
  • Jag sparar relevanta e-postmeddelanden inför kommande uppdrag och raderar dessa när
    uppdraget är slutfört (och i förekommande fall fakturerat och betalt).
  • Du som är eller har varit kund hos mig är välkommen att närsomhelst höra av dig på maria@inrekompass.nu för att få reda på vilka uppgifter om dig jag eventuellt har sparat.
Företagsinformation
Organisationsnummer: 6811132742 Momsregistrerings-/VAT-nummer: SE6811132742 Bankgironummer: 725-2869 Vid utlandsbetalningar: IBAN SE3980000816959243315307, BIC SWEDSESS (Swedbank) Swish: 1234 95 96 80 Som företagare (och människa) är det viktigt för mig att arbeta och leva så planetvänligt som möjligt. En hållbarhetspolicy för mitt företag hittar du här. Om GDPR (General Data Protection Regulation), EU:s dataskyddsförordning, som gäller från och med 2018-05-25: Jag har F-skattsedel.